STIL TERROIR
DIEPE GROND


De perfecte oriëntatie, ligging en bodem. Druiven weten heel goed wat ze willen. En doen zelden water bij de wijn. Dromen van een eigen domein is makkelijk. Die ene volmaakte plek vinden daarentegen vergt veel voorbereiding,

onderzoek en …geduld.


Dat laatste werd beloond. Onze wijngaard van 1,25 hectare nestelt zich in de rug van een uitgestrekt agrarisch gebied. Lepeltjesgewijs. Net onder de bocht van het Albertkanaal in Eigenbilzen. Een stille bosrand beschermt de druivelaars tegen de koude noorderwind. Ze baden er de hele dag in het licht. Van zonsopgang tot valavond. Terwijl het uitzicht imponeert, verbergt de lichte zandleembodem veel diepgang en een superieure mix van kiezel en mergel. Hier vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Hier hoort Montepertini thuis.

Als kind zat ik vaak op de schoot van mijn grootvader. Dan sopte ik mijn stukje brood in zijn glas wijn.”


Fabio Celli


De liefde voor wijn vloeit als een rode draad door mijn leven. Ik groeide op in een familie van wijnliefhebbers. Een warm nest waar gezelligheid en lekker tafelen hand in hand gingen. Na mijn studententijd pikte ik die wijndraad dan ook weer snel op. Jarenlang actief in de wijnhandel, raakte ik steeds meer gepassioneerd door het productieproces. In 2018 vervolledigde ik mijn opleiding tot professionele wijnmaker.

Dagboek van een wijngaard

ZOMER 2019

We plaatsen palen en draden in de wijngaard en aansluitend snoeien we de druivelaars tot één tak. Zo nemen de jonge wortels de nodige groeistoffen maximaal op.  


APRIL 2020

Rond de stam groeiden heel wat scheutjes. Bovenaan zijn die uiteraard (meer dan) welkom, maar de onderste doen we weg. Handmatig! Het aantal jonge scheuten aan de bovenzijde van de eenjarige plant brengen we terug tot 3. Eentje daarvan buigen we volgend voorjaar over de tweede draad. De anderen worden dan kort bij de stam weggeknipt. Op de omgebogen tak mogen zich in de zomer van 2021 maximaal 5 trossen vormen. Vanaf 2022 mag de plant maximum 14 trossen dragen.


FEBRUARI 2020

De wintermaanden waren zacht. Onze druivelaars bleven zo gespaard van nachtvorst. Na een lange rustperiode hebben we zin om er weer in te vliegen. Dat doen we met een algemeen onderhoud van de wijngaard: draden checken en bijspannen, de afsluiting van het domein controleren en de grond bewerken.


BLIJ MET DE BIJ

De lente kriebelt volop. We hebben besloten om gras en bloemmengsels te zaaien tussen de rijen van de druivelaars. Dat bevordert de biodiversiteit in de wijngaard en laat ons later toe schadelijke insecten op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook ziektes en schimmels zijn uit den boze. Niets mag nu de groei van de scheuten in de weg staan. We volgen het nauwgezet op.


MAART 2020

Tijd voor de wintersnoei! We brengen alle overgebleven stammetjes terug tot circa 60 centimeter. Dat wordt de toekomstige stam van de wijnstok. Door de druivenplant nu goed terug te snoeien, voorkomen we wildgroei en stimuleren we haar ontwikkeling. De gezonde trossen groeien immers aan de nieuwe takken.


 MEI 2020

Aiai! De komende 4 dagen flirten de nachttemperaturen met het vriespunt. Op voethoogte is het dan nog eens 1 à 2 graden kouder. De scheuten zijn in groot gevaar! Het zijn zenuwslopende en vooral slapeloze nachten … Maar gelukkig blijven we gespaard. Na het vertrek van de laatste ijsheilige blijken al onze jonge druivelaars in prima gezondheid. Oef! Niet alle Belgische wijnbouwers halen opgelucht adem. We zien op het nieuws beelden van hectaren afgevroren wijngaarden.


WIST JE DAT ...

de meeste wijnstokken meeldraden en een stamper bezitten? Kortom: ze zijn hermafrodiet. Na de bestuiving verandert het vruchtbeginsel van de bloesem in een besje: de zogenaamde vruchtzetting. Zo groeien de kleine bloesemtrosjes binnenkort uit tot stevige druiventrossen. Nog honderd dagen tot de oogst! Spannend …


JULI 2020

Minder bekend dan zijn grote broer in september, maar wél superbelangrijk: tijdens de groene oogst verwijderen we overtollige druiventrossen, nét voor ze verkleuren. De overblijvers krijgen zo meer suikers en intensere aroma’s. Het resultaat? Een betere druif en dus wijn van hogere kwaliteit. Tegelijk dunnen we aan de oostkant de bladeren uit, zodat de opkomende zon de trossen droogt. Aan de westkant ontbladeren we niet. Daar biedt het bladerdek net bescherming tegen de warme middagstralen.


1 JUNI 2020

Wat was het warm de voorbije maanden! De ranken groeien dan ook als kool. Tot soms wel 15 centimeter per dag. Veel stokken zijn al ca. 1,85 meter. Meteen de hoogte waarop ze vanaf nu worden gesnoeid. En kijk … de bloemen lijken wel mini-druiventrosjes. Ze zijn bedekt met een dun vliesje. Als dat straks openbreekt, begint de bloeitijd.AUGUSTUS 2020

De wijngaard bekent kleur. De groene ranken worden bruin en ook de druiven krijgen stilaan een mooie blos. Het moment van de rijping is daar: de zuurtegraad daalt, het suikergehalte neemt toe en voorzichtig ontwikkelen zich de eerste aroma’s. We verwijderen nu opnieuw de bladeren bij de wat minder rijpe trossen.


15 JUNI 2020

Tijd om te dieven! Alle niet-vruchtdragende knoppen of uitlopers moeten weg. Anders stelen ze het sap van de goede knoppen. We doen dit in fases. En volledig met de hand! Het is immers de wijnboer zelf die beslist welke vruchtknoppen blijven of niet. En er is nóg meer handwerk: elke week trekken we de sterk groeiende scheuten uit elkaar, leiden ze door de dubbele draden en maken ze vast. Zo krijgen ze voldoende licht en lucht. Welkom zon, halt schimmels!
28 SEPTEMBER 2020

De oogst 2020 zit erop. Voor ze naar de pers gaan, ondergaan alle druiven een laatste kwaliteitscontrole. En dan start het vinificatieproces. Benieuwd hoe druivensap wordt omgezet in wijn? Wij vertellen en tonen je met plezier álle cruciale stappen. In het voorjaar van 2021 starten we met onze rondleidingen. Contacteer ons snel voor een afspraak!


OKTOBER 2020

Magie in de wijngaard. De herfstkleuren zijn overweldigend. De sapstroom valt stil en de bladeren vallen af. Tijd voor de wijnranken om op adem te komen. De vegetatieve rust duurt tot de lente. Maar dat geldt niet voor ons. We pakken de ploeg en bedekken de voeten van de wijnstokken gedeeltelijk met de aarde van tussen de rijen. Die beschermt hen tegen de nakende vorst.SEPTEMBER 2020

EIN-DE-LIJK! Het is oogstmaand! Naar dit moment hebben we al die tijd toegeleefd. De druiven zijn bijna op maximale rijpheid. Het perfecte oogstmoment bepalen is echter niet eenvoudig. Elk wijnjaar is anders. We controleren en proeven dan ook bijna dagelijks. Intussen bereiden we de pluk voor. Al het materiaal wordt ontsmet en klaargezet. Onze handen jeuken. We zijn er klaar voor!


NOVEMBER 2020

Ons eerste volledige wijnbouwjaar ligt achter ons. Het waren twaalf enorm leerrijke en – ondanks de wat vreemde tijden – bijzonder mooie maanden. Onze passie, toewijding en goesting werden alleen maar groter. Dat wordt nu ook tastbaar op onze uitvalsbasis in Mopertingen. De degustatieruimte krijgt steeds meer vorm. Vanaf de komende lente delen we hier niet enkel ons enthousiasme, maar natuurlijk ook … onze allereerste wijn. Kom jij ook?