VAN RUWE SCHETS

TOT VOLLE LIJNEN


Chardonnay, pinot noir, pinot blanc en auxerrois. Ze kregen allemaal een stekje in onze wijngaard. De keuze voor deze vier druivensoorten is geen toeval. Ze passen uitstekend bij ons terroir en het Belgische klimaat. Samen goed voor 4500 stokken. En straks voor de eerste Montepertini-wijnen.


Onze liefde voor Belgische wijn ontstond uit passie. Voor de natuur, de seizoenen en de mens achter het proces. De opstart in 2018 was het einde van een lange zoektocht. Naar onszelf, maar vooral naar een verhaal. Jaar na jaar kreeg dat meer vorm. Als een ruwe schets die overging in volle lijnen. Die nu ons leven omarmen. En de kans geven om te doen wat we zó graag doen: meeleven met de natuur. De wijncyclus volgen, van begin tot einde. Ervaren hoe élk detail van tel is en telkens nieuwe mogelijkheden opent. Fysieke én mentale arbeid. Niet in strijd, maar net in harmonie.

AUXERROIS

KLEIN MAAR DAPPER


Een oude noorderlinge. Vermoedelijk uit Lotharingen, ook al doet de naam anders vermoeden. Deze kleine witte krachtpatser voelt zich op Limburgse bodem als een vis in het water. Ons klimaat is op haar ranke lijf geschreven. Het levert frisse, sappige en zeer aromatische wijnen op. Doorgaans zacht en niet al te zuur. Hier hebben we het laatste nog niet over gehoord …

PINOT BLANC

DE ALLEMANSVRIEND


Wie houdt er niet van een glaasje pinot blanc? De witte druif leunt qua karakter aan bij de chardonnay, maar is een stukje vriendelijker. Licht, fris en fruitig. Een wijn met milde zuren en daardoor bijzonder toegankelijk. Geen wijnliefhebber die hiervoor zijn neus ophaalt. Tenzij om de heerlijke aroma’s van appel, perzik en lychee te ervaren. Een streling voor de zintuigen.

CHARDONNAY
VERRASSEND VEELZIJDIG


Een levendige dame. De smaak en geur van chardonnay wordt bepaald door het klimaat, de bodem en de keuze voor rijping in houten of stalen vaten. In koele klimaten levert dat aroma’s op van appel, citroen, peer en meloen. Op warmere bodems voornamelijk abrikoos, banaan en nectarine. Kortom: een druif met veel verschillende gedaanten. Maar wél met één constante: een immer zachte smaak.

PINOT NOIR

VIVA LA DIVA


Veeleisend en kieskeurig. De pinot noir is de diva onder de druivenrassen. Ze eist een koel klimaat, maar houdt niet van té koud. En al zeker niet van te heet. De bodem moet mager en wat zachter zijn, goed afwateren en (deels) bestaan uit kalksteen. Aan al haar grieven voldaan met een gezonde druif als resultaat? Dan pas begint de échte uitdaging: haar temmen tot een mooie wijn.

BUITENAARDS?

Al deze soorten zijn mutanten. Dat klinkt buitenaards, maar is net heel natuurlijk. We danken genetische mutaties aan de verscheidenheid in het dieren- en plantenrijk. Zo zijn pinot noir, pinot gris en pinot blanc allemaal kleurmutaties van elkaar. Ontstaan in de wijngaard, zonder inmenging van de mens.

Eerste editie ...


De eerste Montepertini-wijn is er ! Het proces hiernaartoe was even boeiend als spannend.

Als we één woord zouden moeten kiezen om onze wijn te beschrijven, dan is het "aromatisch". De geuren zijn rijk en springen het glas uit! Proef ze en je wordt getrakteerd op een heerlijk strakke mineraliteit, een volle body en lange afdronk. Zelf benieuwd naar de Montepertini Allegro Pinot Blanc 2020 ? Kom hem dan degusteren tijdens een rondleiding op de wijngaard. Klik op de link hieronder voor meer info.